Techniek

Technische normen voor het fotograferen van kunst

Mijn diepgaande kennis van techniek is zeer bruikbaar voor de fotografie van kunst. Veel factoren hebben invloed op de uiteindelijke kwaliteit van de afbeelding. De apparatuur is van belang, ik gebruik dan ook de beste en meest stabiele lichtbronnen en een camera van professionele kwaliteit. Vervolgens moet het licht gemeten en aangepast worden aan het object om onnodige reflecties te vermijden. Kalibratie gebeurt met behulp van gestandaardiseerde kleurkaarten, alle foto's worden voorzien van een kleurenprofiel. Dankzij deze technische normen bij het fotograferen van kunst, op locatie en tijdens de bewerking op de computer, is het mogelijk om de foto’s af te kunnen drukken met een voorspelbaar resultaat.

Technische normen bij het fotografeen van kunstwerken

Johannes Vermeer, Meisje met de parel (c. 1665) Mauritshuis, Den Haag, gefotografeerd in extreem hoge resolutie, (detail van haar rechter oog).

Kwaliteitsnorm voor het Mauritshuis

De kwaliteitsnorm en werkwijze is ontworpen in overleg met het Mauritshuis in Den Haag met als doel om hoogwaardig fotomateriaal te maken dat voor allerlei doeleinden te gebruiken is. Det doel was hoogst mogelijke kwaliteit maar dankzij de technische ontwikkelingen kunnen de foto's toch steeds mooier worden. Foto's die voor het Mauritshuis gemaakt zijn kunnen op hun website bezichtigd worden.

Naast technische normen voor fotografie van kunst moet ook rekening gehouden worden met het object

Cornelis Troost, Het werd rumoerig in huis (c. 1739-1740) pastel, gouache op papier op doek, 58 x 73 cm uit de collectie van het Mauritshuis in Den Haag.

Als normen niet genoeg zijn

Soms is er meer nodig dan normen en metingen. Een voorbeeld hier boven is een schilderij met glas ervoor in een lijst. Graag willen we de hele voorstelling zien, zonder schaduwrandjes van de lijst en zonder weerspiegelingen in het glas. In zo'n geval zijn aanvullende technische aanpassingen nodig. Het doel is immers dat het object op de foto eruit ziet zoals we het in het echt waarnemen.

schilderijen in moeilijke situaties fotograferen

Jan van Scorel, Groepsportret van Jerusalemsvaarders uit Haarlem (1528) olieverf op paneel, 114 x 275,7 cm, Frans Hals Museum, Haarlem.

Als het kunstwerk te groot is

Dit is een voorbeeld van een veel te groot schilderij in een te kleine ruimte zonder mogelijkheden om het schilderij te verplaatsen. Het gevaar is dat de lichtbronnen in beeld komen of lelijke reflecties veroorzaken. Zelfs onder deze omstandigheden is het mogelijk om een representatieve afbeelding te maken. Lees ook het artikel Verscholen erfgoed in beeld voor meer uitzonderlijke voorbeelden.

Technische normen bij het fotograferen van kunst

Voor het bereiken van voorspelbare en meetbare resultaten zijn kleurkaarten en grijskaarten essentieel. Hier zien we de Digital ColorChecker SG bij de opname van Saul en David van Rembrandt tijdens de restauratie in het Mauritshuis, Den Haag.