Techniek

Technische normen bij het fotograferen van kunst

Mijn uitgebreide kennis van techniek is zeer bruikbaar voor de fotografie van kunst. Veel factoren hebben invloed op de uiteindelijke kwaliteit van de afbeelding. De apparatuur is van belang, ik gebruik dan ook de beste en meest stabiele lichtbronnen en een camera van professionele kwaliteit. Vervolgens moet het licht gemeten en aangepast worden aan het object en onnodige reflecties vermeden worden. Kalibratie gebeurt met behulp van gestandaardiseerde kleurkaarten, alle foto's worden voorzien van een kleurenprofiel. Dankzij al deze stappen, op locatie en tijdens de bewerking op de computer, is het mogelijk om de foto's te kunnen drukken met een voorspelbaar resultaat. De kwaliteitsnorm en werkwijze is ontworpen in overleg met het Mauritshuis in Den Haag met als doel om hoogwaardig fotomateriaal te maken dat voor allerlei doeleinden te gebruiken is. Foto's die voor het Mauritshuis gemaakt zijn kunnen op hun website bezichtigd worden.

Soms is er meer nodig dan normen en metingen. Een voorbeeld is een schilderij met glas ervoor in een lijst. Graag willen we de hele voorstelling zien, zonder schaduwrandjes van de lijst en zonder weerspiegelingen in het glas. Hier zijn aanvullende technische aanpassingen nodig, het doel is immers dat het object op de foto eruit ziet zoals we het waarnemen. Een andere complicatie is een veel te groot schilderij in een te kleine ruimte zonder mogelijkheden om het schilderij te verplaatsen. Het gevaar is dat de lichtbronnen in beeld komen of lelijke reflecties veroorzaken. Maar zelfs dan is het meestal mogelijk om een representatieve afbeelding te maken.

Als eerste zien we een achter glas ingelijst pastel van Cornelis Troost, Het zingen bij de ster op Driekoningen uit de collectie van het Mauritshuis in Den Haag. Vervolgens een voorbeeld van een groot schilderij in een kleine ruimte, namelijk Groepsportret van Jerusalemsvaarders uit Haarlem van Jan van Scorel. Het schilderij meet 114 x 275,7 cm en is gefotografeerd op zaal in het Frans Hals Museum in Haarlem. Daarna zien we hoe een kleurkaart wordt gefotografeerd bij de opname van het schilderij Saul en David, van Rembrandt, tijdens restauratie in het Mauritshuis in den Haag.