De Kunst- und Wunderkammer

Tentoonstelling van bijzondere tekeningen en rariteiten

In de 16e eeuw werd het verzamelen van rariteiten en kunst populair onder aristocraten en rijke burgers. De mode ontstond onder invloed van het toenemende contact met verre landen en de belangstelling voor natuurwetenschappelijk onderzoek. Allerlei bijzonderheden uit de natuur, tekeningen en kostbare objecten werden bij elkaar gebracht. De verzamelingen werden getoond aan bijzondere gasten in speciaal ontworpen Kunst- und Wunderkammers of rariteitenkabinetten.

In december 2014 werd een tijdelijke tentoonstelling opengesteld voor publiek bij Kunsthandel P. De Boer op de Herengracht in Amsterdam. Naast bijzondere tekeningen werd in samenwerking met Mireille Mosler Ltd. ook een Kunst- und Wunderkammer ingericht. Zeldzame natuurhistorische tekeningen, bijzondere kunstobjecten, opgezette dieren, schelpen en fossielen werden samen getoond.

De tentoonstelling gaf een mooie indruk van de functie van de tekeningen en hun relatie tot de verzamelde objecten. De sfeer van “De groene zaal” sloot perfekt aan bij het onderwerp, overal hing of stond iets bijzonders om naar te kijken. Het was een buitenkansje voor iedereen die het gevoel van een 17e eeuwse rariteitenkabinet wilde ervaren. Hieronder een aantal indrukken van deze boeiende tentoonstelling.