Beelden

Driedimensionale objecten in beeld

Hoe kan een driedimensionaal object afgebeeld worden in een foto? Persoonlijke keuzes en smaak spelen hier een rol, maar de technische omstandigheden blijven van groot belang. Bij het fotograferen van beelden is de uitlichting essentieel, zacht of hard licht zal de expressie geheel veranderen. In overleg met de kunstenaar of opdrachtgever worden de alternatieven uitgelegd en een keuze gemaakt.

Beeldhouwkunst kan van alles zijn, maar het is altijd iets dat van meerdere kanten gezien kan worden. De ruimtelijkheid moet zichtbaar worden in de afbeelding, bij het zoeken naar de beste hoek en de juiste balans tussen licht en schaduw geniet ik volop van mijn werk.

Hieronder zien we een aantal beelden van verschillend karakter. Eerst een modern werk zonder titel van A.F.M van den Heuvel (collectie Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed, schenking Sanders) naast een beeld van de heilige Andreas (albast, 17e of 18e eeuw, Italie, Begijnhof Amsterdam vervolgens details van Drie groepen mannen van Pieter Xaveri (1673, terracotta, Collectie Stichting Duivenvoorde daarna een tekening en een marmeren beeld, Ruth van Jean-Antonie van der Ven (1844, Collectie Stichting Duivenvoorde tot slot twee Tibetaanse Boedha’s (verguld brons, 14e -15e eeuw, particuliere collectie).