Kunstmaand Ameland – Het koperplatenwrak

Het zijn drukke tijden geweest! Op 27 oktober hebben we Een Mozaïek van Verlorenen ingepakt, na vier succesvolle weken. Vervolgens begaf ik me naar Ameland om deel te nemen aan Kunstmaand Ameland. Het Koperplatenwrak is het thema van de tentoonstelling in Sier aan Zee. Mijn werk is te zien tot en met 30 november.

Sier aan Zee

Sier aan Zee bevindt zich aan de westelijke punt van het eiland, een beetje verstopt achter de duinen. Daar zijn een aantal grote foto’s te zien die nooit eerder vertoond zijn. Het onderwerp van dit werk is een vondst van historische koperenplaten afkomstig uit de 16e eeuw. Ik heb de serie oorspronkelijk gemaakt voor de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, afdeling Archeologie.

Een ramp en een gevonden schat

Achter de beelden schuilt een verhaal van verlies en een gevonden schat. Het verhaal is nauw verbonden met de Waddeneilanden maar ook met de sterk geglobaliseerde economie van nu. Tegelijk vertelt de gevonden schat iets over de beginjaren van het kapitalisme. Het begon in januari 2019 toen de MSC Zoe 342 zeecontainer verloor langs de Noordzee kust. Dit resulteerde in een milieuramp die nog steeds impact heeft op de Amelanders en hun omgeving.

Kunstmaand Ameland – Het koperplatenwrak, de foto’s zijn te zien in Sier aan Zee.

Een scheepswrak met koperen lading

Tijdens de bergingswerkzaamheden na de ramp ontdekten de bergers onverwachts een scheepswrak. Het schip zelf is grotendeels vergaan, maar de lading bestaande uit koperplaten kon geborgen worden. Later is er uit onderzoek gebleken dat het schip rond 1540 is gezonken. Wellicht was het koper op weg naar Antwerpen om er munt van te slaan. (Rond deze tijd van groei kregen b.v. dagloners hun loon in koperen munten, daarvóór waren zilver of goud de gangbare betaalmiddelen.)

Het koper draagt fascinerende sporen van de eeuwen op de zeebodem. Juist deze opmerkelijke schoonheid stond centraal in de opdracht van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Maar toen ik begon te werken met dit unieke materiaal voelde ik de magie van de geschiedenis groeien. Wil je de foto’s beter bekijken? Kijk op deze pagina!

De lokaties voor de kunst tijdens de Kunstmaand liggen overal op het eiland, leuk voor iedereen die van fietsen houdt.

Een eervolle opdracht

Ik vond het prachtig om kunst te mogen maken van deze unieke vondst. Dankzij de adembenemende schoonheid van het koper kon ik mijn verbeelding laten spreken. Dat is tenslotte het grote genot van het maken!

Met dank aan de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed die de opdracht verleende en de werken in bruikleen heeft gegeven tijdens de Kunstmaand Ameland

Ik zou zeggen, haast je naar Ameland en geniet van het mooie eiland en al die kunst! Het is een unieke ervaring die de schoonheid van de natuur, lichaamsbeweging en kunst combineert.

Eindeloze lege stranden op Ameland in november, iedereen kijkt kunst tijdens de Kunstmaand.

1 reactie

  1. Coos op december 26, 2023 om 9:40 pm

    Ik was ook op Ameland. Super leuk die kunstmaand. Overal leuke exposities en de koperplaten hingen op een spannende plek

Laat een reactie achter