Paleis Soestdijk

Koninklijk paleis wacht op een nieuwe bestemming

Het koninklijke Paleis Soestdijk was sinds 1970 eigendom van de staat, maar inmiddels is het verkocht. Nu zijn er plannen om het gebouw te renoveren en gebruiken voor nieuwe doeleinden. Dat was een goed moment om interieurfoto's van Paleis Soestdijk te maken.

Het 17e-eeuwse gebouw was oorspronkelijk bedoeld als buitenverblijf. Prinses Juliana en prins Bernhard waren in 1937 de eerste permanente bewoners. Door de eeuwen heen is het paleis meerdere keren verbouwd en gerenoveerd. Na het overlijden van onze voormalige koningin Juliana en prins Bernhard (2004) is Paleis Soestdijk enkele jaren toegankelijk geweest voor publiek.

Interieurfoto's in Paleis Soestdijk door Margareta Svensson

Voorbereidingen op het fotograferen van de stukzaal in Paleis Soestdijk. Ondanks het daglicht is aanvullend licht nodig, dit moet zo natuurlijk mogelijk het beeld verfraaien.

Het doel van de interieurfoto's van Paleis Soestdijk

De bijzondere inrichting is voor een belangrijk deel overgedragen aan het Rijk en wordt sindsdien beheerd door Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

De foto's zijn in 2019 gemaakt vooral om te kunnen zien hoe de zalen ingericht zijn. Binnen afzienbare tijd zal het paleis immers ontruimd worden en de inrichting elders worden opgeslagen zodat de grote renovatie kan beginnen.

interieurfoto van Paleis Soestdijk

De stukzaal is de belangrijkste ontvangstruimte van het paleis. Hij is afgewerkt in laat-empire stijl in marmer, stuk en scagliola (imitatiemarmer) naar ontwerp van architect Jan de Greef (1816-1821).

Interieurfoto van de Waterloozaal in Paleis Soestdijk

De Waterloozaal is een representatieve ontvangstzaal, eveneens tot stand gekomen 1816-1821. Het grote schilderij De slag van Quatre Bras is geschilderd door J.W Pieneman.

Interieurfoto van de Witte Eetzaal in Paleis Soestdijk

De witte eetzaal is de officiële dinerzaal van het paleis, de architectuur is ook afkomstig uit 1816-1821 en verder ingericht door Anna Paulowna 1850-1851 en door Koningin Emma 1879-1934.

Interieur van de kanonnenkamer in Paleis Soestdijk

Exotisch meubilair in de kanonnenkamer, oorspronkelijk samengesteld rond 1850 en opnieuw ingericht circa 1900.

De speelgoed-kanonnen van Willem II

Deze kanonnen zijn replica's die Koning Willem II heeft laten maken voor kinderen om mee te spelen.

Interieurfoto van plafond in de jachtkamer in Paleis Soestdijk

De jachtkamer op de tweede verdieping. Het beschilderde plafond stamt uit de 17e eeuw, terwijl de rest van de inrichting uit de 19e eeuw afkomstig is. Alles is hier in jachtstijl zelfs de gordijnen hebben een print met jachtmotief.

Voor fotografie van koninklijke paleizen of meer bescheiden interieurs, neem contact op met Margareta Svensson!