Het stralende meisje

Kant

Het stralende meisje is, net als "Tafellinnen" een deelproject van een groot werk rond de erfenis van mijn moeder. Ze heeft onder meer textiel in allerlei vormen nagelaten. De talloze kanten kragen en versiersels zijn door meerdere generaties bewaard en verzorgd. De kragen zijn op meer dan een blouse of jurk te gebruiken. En bij het wassen van het kledingstuk moesten ze losgeknipt worden, soms hebben ze drukknopen.

De kraag die ik eens als kind op een jurk te leen kreeg kon ik helaas niet meer terugvinden, maar het gevoel van broos geluk wel. Lees ook het artikel "De laatste schooldag" over gelukkige herinneringen met textiel.

 

Het stralende meisje

Een driehoek van Engels borduursel in linnen. Volgens mijn tante zou deze driehoeken gemaakt kunnen zijn als versiersel voor een onderbroek. Een intieme getuige van de bruiloft van mijn grootmoeder in 1931.

 

Samen met mijn kind besloot ik de herinneringen en sporen van herinneringen die bemiddeld worden door het textiel te onderzoeken met de camera. Een spel van licht en schaduw, stof en huid. Het kant uit zijn verband gerukt en het gezicht van het kind slechts als fragment of in de schaduw aanwezig.

De samenwerking tussen model en fotograaf wordt steeds intuïtiever. De aanwezigheid in het moment wordt belangrijker dan het verleden.

Het stralende meisje door Margareta Svensson

Een kinderkraag van katoen, veel gebruikt en vaak gerepareerd.

Kraag van crepe met bloemdecoor

Kraag van crêpe met een opgenaaid bloemendecor en afgewerkt met een zeer dun gehaakte gaatjesrand.

Vitrage van katoen

Zeer zwaar beschadigd stukje vitrage van katoen, afgewerkt met geborduurd kant. Hard gesteven en geplooid.

Het stralende meisje

Kraag, waarschijnlijk gemaakt van een klein tafelkleedje, machinaal borduursel van katoen. Hard gesteven.