Gedeelde momenten

Toeval volgens plan

Je zou bijna denken dat deze foto's gemaakt zijn om de Corona-maatregelen te illustreren. Zo is het niet, maar ze laten toch mooi zien hoe mensen zich tot elkaar kunnen verhouden, ondanks de afstand.

Het werk ontstaat in twee etappes. Eerst zoek ik een plek uit en probeer vertrouwd te worden met de sfeer. Ik onderzoek zorgvuldig met de camera, bepaal de camerahoek en exacte posities waar de mensen komen te staan. Tot slot benader ik voorbijgangers en nodig ze uit om deel te nemen in de foto.

Gedeelde momenten, een project van Margareta Svensson

De compositie is vooraf besloten, wie de figuranten worden is toeval. Een verwachtingsvolle spanning heerst als de mogelijke deelnemers verschijnen.

Een eerste serie is gemaakt in Almere 2016 Daar in opdracht van het Stadsarchief. viel het me op hoe makkelijk de mensen zich lieten fotograferen. Ik wilde nagaan of mensen in een grote stad ook zo bereidwillig waren. Ja, het bleek net zo gemoedelijk in Seoul als in kleine provinciale stadjes in Zweden. Op dit moment werk ik in Amsterdam en onderzoek ik de invloed van de Corona-maatregelen op het openbare leven.

Momenten met een familie uit Korea

Gedeelde momenten met een familie uit Seoul, Zuid-Korea

Kinderen spelen samen in Almere

De eerste gedeelde momenten van Margareta Svensson ontstonden in Almere, hier spelen kinderen in Buurtcentrum de Wieken, Willem Weverplein in Almere Buiten.

Gedeelde momenten in Vetlanda

Deze foto komt uit een derde serie gedeelde momenten in 2018, Storgatan in Vetlanda, Zweden.

Gedeelde momenten in Zuid-Korea

Womens University, Seoul, Zuid-Korea.

Jonge mensen op straat in Seoul

Seoul, Zuid-Korea

Gedeelde momenten in Oskarshamn

Oskarshamn aan de Zweedse oostkunst 2018, uit de derde serie van "Gedeelde momenten" van Margareta Svensson.