Metaal

Foto's van glanzende metalen voorwerpen

Voor het fotograferen van metalen voorwerpen is kennis en geduld nodig. Het glanzende oppervlakte werkt als een spiegel en laat soms de hele ruimte zien, daarom moeten alle reflecties onder controle gebracht worden. Dit geldt in het bijzonder voor zilver maar ook voor ijzer, goud of messing.

In onze verbeelding is zilver licht van kleur, het object moet dus voornamelijk lichte oppervlaktes weerspiegelen. Andere metalen mogen meer donkere reflecties hebben en vereisen daardoor iets minder constructiewerk in de studio.

Foto's van metalen voorwerpen door Margareta Svensson

Deze kostbare diamanten ring werd gevonden bij een archeologische opgraving na een brand op de Langestraat in Alkmaar. Naar alle waarschijnlijkheid is de ring van Maria Tesselschade Roemers Visscher (1594-1649) geweest. Zij staat bekend als "de muze van de Muiderkring". De foto is gemaakt voor de tentoonstelling Dichter bij de Maria Tesselschade, nieuwe vondsten van een bewogen leven in het Stedelijk museum in Alkmaar (2017). Neem contact op voor foto's van metalen voorwerpen.

Vergeet niet te poetsen!

Door de glans en schitteringen lijkt het object kostbaar, daarom moeten alle objecten goed gepoetst en schoongemaakt worden voordat ze gefotografeerd worden.

foto's van zilveren objecten

Een suiker- en een pepervaas met strooilepels (Londen 1777) uit de collectie van Kasteel Duivenvoorde in Voorschoten.

Foto's van metalen voorwerpen

Burgonet helm van ijzer, (Augsburg, Duitsland 1570) 34 x 20 x 28 cm, Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Het ijzer glanst net iets anders dan het gladde zilver.

Foto's maken van metaal

Armstuk van een harnas (Duitsland 1580) 63 x 33 x 27 cm, Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

foto's van metalen voorwerpen

Een koperen tulbandvorm. Hier is het belangrijk om zowel de koperkleur als de vorm goed tot uiting te laten komen.

Antieke klokken laten fotograferen door professionele fotograaf

Pendule met beeltenis van Amor met vlinder, verguld messing met emaille wijzerplaat, 33 x 14,5 x 14,5 cm, Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Dit object is minder spiegelend, daarom zijn de fotograaf en de camera niet zichtbaar.

foto's van metalen voorwerpen door Margraeta Svensson

Schenkkan met deksel, 32 x 15 x 10,2 cm, Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Het oppervlak is versierd met Arabische ornamenten, Dit object is niet meer zo glanzend, het doel was om het object in de huidige staat vast te leggen.