Foto’s van koperplaten te zien in Amersfoort

Deze maand is mijn werk tentoongesteld in het gebouw van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed in Amersfoort. De foto’s van historische koperplaten zijn te bewonderen in de bibliotheek. De expositie is opgezet ter gelegenheid van de presentatie van het onderzoeksrapport over het Koperplatenwrak: “RAM281 Koper, containers en concreties, Waarderend onderzoek en opgraving van het Koperplatenwrak”.

Foto's van koperplaten te zien in Amersfoort
Werk van Margareta Svensson is te zien bij RCE in Amersfoort. Foto: Margareta Svensson

Ik ben blij dat mijn foto’s in dit gebouw worden getoond, omdat een deel ervan hier ook is gemaakt. Dit deed me denken aan het creatieve proces tijdens de strenge restricties rondom Covid-19. In het verlaten gebouw konden we een ruime vergaderzaal gebruiken als studio, wat resulteerde in een inspirerende samenwerking met Laura Grimm.

Het nut van beperkingen in vrij werk

Een vondst koper, door de zee veranderd in een spel van fascinerende kleuren. Dat moest ik laten zien maar verder mocht ik mijn creativiteit vrij inzetten. Hoe mooi ze ook zijn, inschikkelijk zijn ze niet, de koperplaten, ze zijn zwaar, stekelig en onbuigzaam. Het is vaak in de combinatie met beperkingen dat de creativiteit het beste werkt.

De foto’s in deze kleine expositie tonen voornamelijk de koperplaten in hun fysieke vorm, gestapeld op pallets, maar twee van de werken geven een voorproefje van het tweede deel van de serie, waarin de koperplaten worden gebruikt om imaginaire ruimtes te creëren.

Foto: Alexandra van Kleef

Het werken met beperkingen heeft altijd mijn creativiteit gestimuleerd. Het spel met licht is een van de belangrijkste middelen om sfeer en ruimtelijkheid te creëren als fotograaf, en juist door dit spel te omarmen heb ik mij bekwaamd in het fotograferen van kunst. Het onderzoeksrapport is beschikbaar om te downloaden op de website van RCE. Ik ben in ieder geval heel benieuwd naar alle bevindingen over deze unieke vondst.

Laat een reactie achter