Het Vredespaleis
Internationaal recht in Den Haag
Het Vredespaleis huisvest het Permanent Hof van Arbitrage, het Internationaal Gerechtshof van de Verenigde Naties en de Haagse Academie voor Internationaal recht. Al deze instellingen worden ondersteund door een prestigieuze bibliotheek.
De Carnegie Stichting is de eigenaar en beheerder van het gebouw. Deze stichting is genoemd naar de filantroop Andrew Carnegie die de voornaamste geldschieter was.
De droom van wereldvrede
Het Vredespaleis kwam tot stand dankzij een groeiende vredesbeweging in de 19e eeuw. Pacifisten hoopten op vreedzame oplossingen van conflicten tussen landen of tussen organisaties. Uiteindelijk werd het Vredespaleis ingewijd in 1913 en sindsdien wordt er intensief gewerkt aan de droom van wereldvrede.
Voor mij en mijn assistent Ymer was het een grote eer om in dit indrukwekkende paleis te mogen werken. Het geeft hoop te bedenken dat mensen van over de hele wereld hier kunnen samenkomen om vreedzame oplossingen te vinden voor conflicten.
Mijn opdracht bestond onder meer uit het fotograferen van de verschillende geschenken die deelnemende landen hebben geschonken. Bij binnenkomst in de entreehal vallen meteen de pilasters en pilaren van Italiaanse marmer op. Deze zijn geschonken door Italië.
In de gangen van het Vredespaleis staan bustes van mannen en vrouwen die belangrijke bijdragen hebben geleverd voor vrede. Hier zien we Mahatma Gandhi (1869-1948).
Een marmeren beeld van de romeinse godin Pax. Zij was een personificatie van vrede, meer specifiek van de rustige en vreedzame toestand van een land. De kunstenaar is Edward Wittig, Polen heeft het beeld geschonken in 1930.
Via de Grotius-kamer wordt de nieuwbouw-gedeelte van de bibliotheek verbonden met het hoofdgebouw van het Vredespaleis. Grotius, Hugo de Groot (1583-1645) heeft grote betekenis gehad voor het Volkenrecht. Daarom is een unieke collectie van zijn originele uitgaves een trots voor de bibliotheek. Een voorbeeld uit de collectie is zijn meest beroemde werk "De iure bellis ac pacis" (Over het recht van oorlog en vrede).
De Japanse zaal dankt zijn naam aan de Japanse zijden gobelins geschonken door de Japanse regering. Maar er zijn meer geschenken, zoals het kamergrote tapijt uit Turkije. We zien ook al die stoelen met emblemen van alle landen die deel uit maken van de Permanent Hof van Arbitrage.
De twee emaille cloisonné vazen en twee wierookvaten zijn erg groot. Daardoor vallen ze goed op in de hoeken van de Japanse zaal. De laatste keizer van China heeft ze geschonken.
Objecten fotograferen in situ is uitdagend op verschillende manieren. Bijvoorbeeld omdat de achtergrond te opdringerig en glimmend eruitziet, of omdat de ruimte zelf de plaatsing van het licht of de camera beperkt.
Het Vredespaleis is een dynamisch complex van gebouwen die door de jaren verder ontwikkelt. Our world in twothousandandsix door Irene Fortuyn, een reliëf van losse landen versiert de gang naar een nieuwbouw gedeelte van het Vredespaleis. De fotografische uitdaging bestond uit de breedte van het werk, binnen zowel als buiten gecombineerd met de hoogte.
Voor fotografie hedendaagse en historische interieurs of exterieurs, neem contact op met Margareta Svensson!