Textiel

Allerlei soorten stof

Ik draag textiel een heel warm hart toe. Omdat je het materiaal dicht bij je lichaam draagt is het sterk gerelateerd aan de tastzin. Verder stimuleert textiel ook het gehoor en de reukzin. Dat is duidelijk als je denkt aan een kamer met oude tapijten en zware gordijnen. Dit wil ik in mijn foto's allemaal laten zien.

Het is ontzagwekkend te bedenken hoe veel menselijke denkkracht en scheppend vermogen gebruikt is om stoffen te weven en te verwerken tot prachtige objecten.

Foto's van allerlei soorten stof door Margareta Svensson

Het fotograferen van een sitsen sprei in Kasteel Duivenvoorde, Voorschoten. De stof is in uitzonderlijk goede staat, gezien de geringe slijtage en de helderheid van de kleuren.

Kwetsbaar en zeldzaam

Er is relatief weinig textiel uit het verleden bewaard gebleven. Daarom is het zo bijzonder als een jurk of een kostbaar stuk stof na verloop van eeuwen intact wordt teruggevonden. Het materiaal is zeer vergankelijk, bij het fotograferen zijn daarom experts aanwezig om de risico's te verminderen.

foto's van allerlei soorten stof door professionele fotograaf

Detail van een aangevallen zwaan op de sits uit de collectie van Kasteel Duivenvoorde. Sits is een fijn geweven katoenen stof. Het werd  met de hand beschilderd in India. In de zeventiende eeuw waren deze stoffen zeer exclusief. Pas in de achttiende eeuw werden goedkopere variaties van sits beschikbaar. Foto's van allerlei soorten stof gemaakt met gevoel voor textiel. Voor foto's van allerlei soorten stof neem contact op!

Foto van archeologisch textiel door Margareta Svensson

Dit is een uitermate kostbare zijden jurk die opgedoken is uit het zogenaamde Palmhoutwrak, een 17e-eeuwse scheepswrak bij Texel. De jurk is de meest opmerkelijke vondst van het wrak. In het artikel Textiel uit een scheepswrak vertel ik meer over de fotografie van deze bijzondere collectie.

Foto's van allerlei soorten stof door Margareta Svensson

Detail van een stuk geborduurd zijden textiel eveneens afkomstig uit het Palmhoutwrak bij Texel. De foto's zijn gemaakt in opdracht van Provincie Noord Holland.

Damast fotograferen door Margareta Svensson

Damast fotograferen

Damasten tafellakens en servetten fotograferen is een enorme uitdaging. De patronen in het damast komen tot stand door de weeftechniek. Alleen vanuit een bepaalde hoek wordt het motief zichtbaar, maar ook onder optimale omstandigheden zal het contrast laag zijn. We willen graag de zachte glans van het linnen zichtbaar maken en het liefst moet het motief donker afsteken tegen een lichtere achtergrond. Hierboven op tafel een nieuw geproduceerde Vlinderloper ontworpen door Chris Labeau, gefotografeerd in opdracht van Sanny de Zoete, Antiek & design linnengoed.

Antieke jurk gefotografeerd door Margareta Svensson

Tot slot even een blik terug in de tijd, naar de analoge fotografie. Dit zijn scans van 6x6 cm dia's. Ze zijn gemaakt voor de tentoonstelling Welgesteld en Goedgekleed (2005) in Kasteel Duivenvoorde in Voorschoten.

Foto's van allerlei soorten stof

Kinderkleding opgesteld in de blauwe logeerkamer in Kasteel Duivenvoorde voor de tentoonstelling Welgesteld en Goedgekleed (2005).