Kerken
Altijd omhoog!
Dit is de juiste plek om te bekennen: ik houd van kerken. Als ik de kans krijg loop ik altijd even bij een kerk naar binnen. Fotografie van kerkinterieurs is dan ook een van mijn grote passies.
Wat maakt een kerkgebouw zo prettig en inspirerend? De ruimte, de akoestiek en de ontzagwekkende architectuur. Maar het gaat ook om de mensen, meestal zijn ze vriendelijk en ze hebben een bijzonder gevoel voor humor. Bovendien is er altijd iemand die weet hoe je boven kunt komen.
Voor het fotograferen van de gesloten orgelluiken in de Grote of Sint Laurenskerk in Alkmaar was een hoogwerker nodig. Foto: Ymer Marinus
Fotografie van kerkinterieurs
In een groot gebouw voelt een mens zich klein, dit gevoel wil ik graag in mijn foto’s overbrengen. Het bijzondere licht dat door glas-in-loodramen stroomt moet zichtbaar worden, terwijl de soms fascinerende details om aanvullende lichtbronnen vragen.
De orgelluiken in de Sint Laurenskerk in Alkmaar
De gesloten orgelluiken in de Grote of Sint Laurenskerk zijn in opdracht van het Stedelijk Museum in Alkmaar gefotografeerd t.b.v. de tentoonstelling Caesar van Everdingen, schilder met een vleiend penseel (2016).
Het orgel is ontworpen door Jacob van Campen (1596-1657) en de voorstelling op de monumentale orgelluiken is geschilderd door Caesar van Everdingen (1616/1617-1678).
De triomf van Koning Saul na Davids overwinning op Goliath (1644) 908 x 676 cm. Detail van een groep krijgsgevangenen op de middenzuil van de gesloten luiken.
Dit werk is gemaakt enkele jaren voordat de Oranjezaal tot stand is gekomen, die eveneens ontworpen is door Jacob van Campen, ook in de Oranjezaal hangen een aantal schilderijen van Caesar van Everdingen.
Dit enorme altaarstuk is rond 1540 geschilderd door Maarten van Heemskerk voor dezelfde Grote of Sint Laurenskerk in Alkmaar. Na de reformatie viel het niet meer in de smaak en werd het verkocht aan de Zweedse koning. Deze schonk het aan de Domkerk in Linköping waar het sinds 1582 hangt. De foto is gemaakt in opdracht van het Stedelijk Museum in Alkmaar, lees meer daarover in de artikel Fotografie op hoog niveau.
De vloer van de 15e-eeuws Westerkerk in Enkhuizen ligt vol met grafzerken. Deze vloer en vooral de zerken zijn met steun van Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed gerestaureerd. Achter de vloer is een stuk van een houten koorhek uit 1542 te zien. Tegenwoordig wordt de Westerkerk gebruikt als cultuurcentrum.
Ook in de Westerkerk is er iemand die de weg naar boven kent. "Als je niet bang bent...van boven is de vloer pas echt goed te zien." Even later liep ik met de camera over het dak en door een klein deurtje weer naar binnen om deze foto te maken.