Prenten en kaarten
Fotograferen van historische prenten en kaarten
Bij het reproduceren van historische prenten, kaarten en plattegronden is de structuur van het papier en de weergave van de bijna witte nuances erg belangrijk. Om die reden worden contrast en kleurbalans door middel van kleurmanagement nauwkeurig vastgesteld. Hoewel prenten vaak meer contrast hebben dan tekeningen moet zorgvuldig gewerkt worden. Zo kunnen de opnames fris en natuurgetrouw over te laten komen. Voor een persoonlijk advies of offerte, neem contact op.
Detail van de versiering op een kaart van uitwaterende sluizen van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier.
Historische prenten, kaarten en plattegronden dragen allemaal bij aan ons beeld van het verleden. Met verschillende druktechnieken werden prenten en kaarten in meerdere exemplaren vervaardigd. Op die manier konden ze een een groot publiek te bereiken. De voorbeelden hieronder hebben betrekking op de grote wereld, het reizen en ontdekken. De motieven van deze werken zijn dan ook minder intiem dan tekeningen op de vorige pagina.
Twee gekleurde prenten van het mysterieuze kasteel Brittenburg. Dit Romeinse grensfort zou aan de Noordzeekust, vlak bij Katwijk hebben gelegen. Het kasteel is echter spoorloos in zee verdwenen. Sinds 1923 is er niets meer van vernomen. De prenten maken deel uit van een collectie van prof. dr. F. C. J. Ketelaar. Hij heeft ze in 2013 aan Kasteel Duivenvoorde geschonken. Wilt u historische kaarten of prenten laten fotograferen? Bel voor een vrijblijvend offerte.
Johannes Stradamus,(1520-1570) Columbus op zee, collectie Rob Kattenburg.
Johannes Stradamus (1520-1570) De ontdekking van America, collectie Rob Kattenburg.
Twee gekleurde kaarten van de beroemde cartograaf, uitgever en drukker Joan Blaeu (Amsterdam 1598/1599-1673) collectie Rob Kattenburg.