Keramiek

Heel veel kwetsbare objecten

Als fotograaf heb ik heel veel objecten van keramiek voor de camera gezien. Ik heb foto's van diverse objecten van keramiek gemaakt uit verschillende collecties. Als voorbeeld vertel ik hier over hoe ik als fotograaf 2000 objecten van keramiek mocht fotograferen. De opdrachtgever was de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Dit is een goed voorbeeld omdat de collectie heel groot en gevarieerd is. Daardoor kan ik specifieke aspecten uitleggen van efficiënt werken.

Heel veel objecten mooi op de foto in een korte tijd vergt structuur en samenwerking. In overleg met een team van enthousiaste medewerkers van RCE werd een efficiënte workflow ontworpen.

Een fotograaf heeft assistentie nodig bij het fotograferen van objecten van keramiek

Een geglazuurde console in de vorm van een kinderfiguur wordt neergezet voor fotografie. Het object is iets te wiebelig om te blijven staan zonder steun.

Een intense werkperiode

Het was een intense werkperiode. Voorwerpen werden op- en aangevoerd zo snel als de veiligheid van object en mens het toeliet.

De grote hoeveelheid objecten vroeg om een standaardopstelling. Maar de vormen waren allemaal verschillend, dus gingen ze verschillend glimmen. Daarom moest ik de lampen steeds bijstellen.

Inmiddels heb ik de hele collectie gefotografeerd. De objecten zijn vervolgens ingepakt vervoerd naar het nieuwe depot in Amersfoort.

Porselein is een van de vele vormen van keramiek uit de collectie van RCE

Ronde terrine met deksel, porselein, gedecoreerd met bloemen, (negentiende eeuw) Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

R4887-A-C

Sponsbakje met zeef en deksel, wit aardewerk, 9,5 x 13,5 cm, (tweede helft negentiende eeuw) Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

Een object van steengoed op de foto door Margareta Svensson

Inktstel van geglazuurd steengoed, 4,7 x 14,2 x 8,5 (tweede helft achttiende eeuw) Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

Voor een fotograaf is dit object van keramiek een uitdaging door de glans

Bak in vorm van een geschulpt blad met een patroon van vissenhuid gedecoreerd met insecten, 7,4 x 25,5 x 18 cm (midden van het negentiende eeuw) Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

Bij dit op object moest ik een keuze maken. De foto hierboven laat de eerste keuze zien. Dankzij een laag camerahoek is de mooie buitenkant en de vorm goed zichtbaar. De tweede keuze zou een foto van de binnenkant zijn, maar dan wordt de diepte van het object onduidelijk. In dit geval is meerdere foto's de beste oplossing.