De Kunst- und Wunderkammer

Foto's van historische interieurs

Als fotograaf met historische interieurs als specialisme heb ik veel oude gebouwen in Amsterdam bezocht. Deze tentoonstelling bij Kunsthandel P. de Boer op de Herengracht is een mooi voorbeeld.

Rariteiten verzamelen

Al in de zestiende eeuw werd het populair om kunst en rariteiten te verzamelen. Deze mode ontstond onder rijke burgers en aristocraten. Een oorzaak voor de interesse was het toenemende contact met verre landen. Daarbij speelt de groeiende belangstelling voor natuurwetenschappelijk onderzoek ook een rol.

Fotograaf van historische interieurs, Margareta Svensson Amsterdam

Detail uit de tijdelijk ingerichte Kunst- und Wunderkammer bij Kunsthandel de P. de Boer (2014). Op de ladekast staat een antiek opgezet schubdier. Hopelijk wordt dit bedreigde dier in de toekomst met rust gelaten. Dat zou een positieve bijeffect van de Corona-pandemie zijn.

De rijke burgers en aristocraten van vroeger verzamelde allerlei bijzonderheden uit de natuur. Tekeningen en kostbare objecten hadden ook hun belangstelling. Speciaal voor deze collecties werden de Kunst- und Wunderkammers of rariteitenkabinetten ontworpen. Daar lieten ze alleen bijzondere gasten binnen om een kijkje te nemen. Nu was net zo'n kamer ingericht voor moderne tijd-reizigers.

Margareta Svensson is fotograaf van historische interieurs
Een zeventiende eeuwse rariteitenkabinet

De tentoonstelling gaf een mooie indruk van hoe objecten en tekeningen bij elkaar passen. Hier waren zeldzame natuurhistorische tekeningen, bijzondere kunstobjecten, opgezette dieren, schelpen en fossielen te zien. De sfeer van “De groene zaal” sloot perfect aan bij het onderwerp. Overal hing of stond iets bijzonders om naar te kijken. Het was een buitenkansje voor iedereen die het gevoel van een zeventiende eeuwse rariteitenkabinet wilde ervaren.

Detail van een interieurfoto in bij Kunsthandel P. de Boer

Een speciaal ingericht kastje voor rariteiten. In de potjes zijn o.a. schildpadden, kikkers en slangen op sterk water bewaard.

Schildpadkabinet gefotografeerd

Een beschilderd kabinet bewerkt met ebbenhoutfineer en schildpad. In de vele vakjes en ruimtes werden kostbaarheden bewaard.

Fotograaf van historische interieurs Margareta Svensson Amsterdam

Een wand vol met 17e-eeuwse tekeningen van vlinders en vogels.

De tentoonstelling was te zien tegelijk met een tentoonstelling van bijzondere tekeningen bij Kunsthandel P. de Boer op de Herengracht in Amsterdam. De Kunst- und Wunderkammer was ingericht in samenwerking met Mireille Mosler. Heeft u een fotograaf voor historische interieurs in Amsterdam nodig? Laat het me weten!