Beelden

Een foto maken van een beeld

Hoe kan een driedimensionaal object afgebeeld worden op een tweedimensionale foto? Persoonlijke keuzes en smaak spelen hier een rol, maar de technische omstandigheden blijven van groot belang. Bij het fotograferen van beelden is de uitlichting essentieel, zacht of hard licht zal de expressie geheel veranderen. Voordat ik een foto maak van een beeld overleg ik met de kunstenaar of opdrachtgever. We bekijken de alternatieven en maken een keuze.

 

Foto laten maken van een beeld? Margareta Svensson heeft veel ervaring

Dit kleine ivoren beeldje bestaat uit drie losse onderdelen, 5 x 6,5 cm, waarschijnlijk uit Japan (circa 1850) Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

 

Beeldhouwkunst kan van alles zijn, maar het is altijd iets dat van meerdere kanten te zien is. worden. Het is vooral belangrijk dat de ruimtelijkheid zichtbaar wordt in de afbeelding. Eerst zoek ik daarom de beste hoek om te fotograferen. Vervolgens de juiste balans tussen licht en schaduw. Al doende geniet ik volop van mijn werk.

De camerahoek is van belang bij foto's van sculptuur
Sculptuur van hout gefotografeerd door Margareta Svensson

P.C.E. Fiaschi (1858-1941) Vrouwenbeeld van albast, Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Het lichte iets matte materiaal komt goed tot zijn recht met een zachte verlichting, tegelijk wordt de achtergrond donker gehouden.

Sculptuur van Maria in biddende houding, onbekende maker, eikenhout, 61 x 17 x 15 cm (eerste helft zestiende eeuw) Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Het hout is donker en glanzend, tegelijk zijn de vormen diep zodat de schaduwen zwart worden. De lichte partijden op het beeld zijn vrij harde reflecties. De kunst is om deze reflecties vooral in het gezicht en op de handen mooi te laten glanzen.

Driedimensionaal object, opname door Margareta Svensson

Een ongewoon voorbeeld van Braziliaanse "tramp art" (ca 1920-1930) 47 x 35 x 79 cm. Collectie Laurent Sozzani, gefotografeerd in opdracht van Museum of International Folk Art, Santa Fe, New Mexico, VS.

Terracottabeeldjes prachtig op de foto door Margareta Svensson

Polydor Comein (1848-1907) Twee terracotta beelden, een jongeman en een vrouw, voorstellende  de Winter en de Zomer (1875) 46,5 x 23 cm Collectie Stichting Duivenvoorde