Expositie in de Boomspijker

Januari is weer de tijd voor goede voornemens. Een van mijn belangrijkste ambities dit jaar is om meer van mijn vrije werk te tonen aan een groter publiek. De foto’s die ik in opdracht maak worden zeer gewaardeerd en regelmatig gepubliceerd, terwijl ik verscheidene projecten heb lopen die nog nauwelijks aan het publiek gepresenteerd zijn. Dat kan beter!

Een mooie gelegenheid

Een voornemen geeft richting aan je aandacht, maar met gedachten alleen bereik je nog geen doel. Je moet ook actie ondernemen en soms komen kansen vanzelf. Zo kreeg ik halverwege januari, de nieuwjaarsgroeten waren amper de deur uit, uit onverwachte hoek een voorstel om vanaf 31 januari in Buurtcentrum de Boomspijker in Amsterdam te exposeren. Een uitstekende kans om jullie allemaal uit te nodigen in een prachtig gebouw in Amsterdamse schoolstijl vlakbij de Nieuwmarkt in Amsterdam!

Wat kun je verwachten?

Vertrekpunt van deze expositie is het project “We love Almere” dat te zien was in het Stadsarchief in Almere 2016. Geen snapshots, maar nauwkeurig geënsceneerde beelden met een grote onvoorspelbare factor: de afgebeelde mensen zijn toevallige voorbijgangers.

Deze werkwijze bleek vruchtbaar en spannend en het resultaat riep nieuwe vragen op over onder andere over de rol van de fotograaf en de context. Zijn de mensen in Almere anders dan mensen op andere plaatsen? Toegankelijker, blijer of trotser? Om dit te onderzoeken heb ik nieuw werk gemaakt op dezelfde manier, maar op andere plaatsen. In 2017 ging de reis naar Seoul, Zuid Korea, het jaar erop naar Småland, Zweden.

Expositie in de Boomspijker door Margareta Svensson

In de Boomspijker liet ik een paar voorproeven uit Seoul en Småland zien, evenals een selectie uit de series van “We love Almere”. Lees ook over mijn laatste serie uit in Amsterdam tijdens coroana-maatregelen

Margareta Svensson exposeerde in de Boomspijker, Recht Boomsloot 52, Amsterdam (vlakbij de Nieuwmarkt) van 31 januari t/m 1 april 2019.

Het artikel is voor het eerst gepubliceerd in januari 2019.