Expositie bij Tot Zover!

Vanaf 27 juni is het Tot Zover! Mensen hebben ons al vanaf het begin van ons project “Een Mozaïek van Verlorenen” gezegd: is dat niet iets voor Tot Zover? Dat is een uitvaartmuseum gelegen aan de Oosterbegraafplaats in Amsterdam. Wij vonden ook dat ons werk daar zou passen, dus hebben we ons best gedaan om dat voor elkaar te krijgen.

Expositie bij Museum Tot Zover
Deel van expositie van Margareta Svensson en Chaja van Kollem in Tot Zover in Amsterdam

We hebben een eigen zaal in de vaste collectie tot onze beschikking gekregen. Er is geen plek voor de hele serie, maar de ruimte is groot genoeg om ons werk op een nieuwe manier te laten zien. Een selectie van grote en kleine werken op papier met de stemmen van twee deelnemers in een audiotour. De expositie van Margareta Svensson en Chaja van Kollem is te zien tot en met 5 januari.

Dus kom langs bij Museum Tot Zover! Wat zou je daar nog meer kunnen beleven? Ten eerste, de Oosterbegraafplaats is een prachtige locatie, het is een belevenis om er eens doorheen te lopen. Rechts van de ingang ligt het museum, samen met het café. Daar komen mensen die het graf van hun geliefden hebben bezocht voor een kopje koffie, geserveerd door toegewijde vrijwilligers.

Openingstijden museum en cafe: woensdag t/m zondag 11-17. Adres: Oosterbegraafplaats, Kruislaan 124, 1097 GA Amsterdam.

Herinneren met de zintuigen

Een Mozaïek van Verlorenen” is een project waarin verschillende mensen hun verhaal hebben kunnen doen, voor de camera. Het zijn ontroerende en oprechte foto’s en verhalen over verlies, en het herinneren met de zintuigen. Hoewel ik zelf de hele tijd in mijn hoofd bezig ben, gaan de herinneringen vooral door het lijf. Ik vind het mooi dat dit bij anderen ook zo werkt. Je trekt de jas van je vader aan en je voelt hoe groot en sterk hij was toen je hem nog bij je had. Leer meer erover op de website van het project!

Vanaf 28 juni is er, naast ons werk, ook een grote expositie van striptekenaar Peter de Wit, bekend van de strip “Sigmund”, naar aanleiding van de uitgave van zijn nieuwe boek “Doodleuk”. Humor over de dood, dus. Bij de gedachte krijg ik persoonlijk gemengde gevoelens. In moeilijke situaties kan een goede grap ontzettend opluchten, of juist helemaal in het verkeerde keelgat schieten. Ik ben benieuwd!

Expositie bij Museum Tot Zover, Eva in de pyjama van har man
Eva in de pyjama van haar man
Een indruk van Oosterbegraafplaats, een groene oase in Amsterdam Oost.
Oosterbegraafplaats is een groene oase in Amsterdam Oost.

Je draagt je eigen verleden mee, en dat van je ouders: de foto’s van mijn vader, de borduursels en mooie kleren van mijn moeder. Binnenkort ga ik weer verder met de erfenis van mijn moeder; vier dozen textiel uit vervlogen tijden neem ik mee naar Nederland. Wordt vervolgd!

1 reactie

  1. peter mookhoek op juni 25, 2024 om 1:34 pm

    Fijn dat jullie daar een mooie presentatie hebben mogen maken.
    De plek kan niet mooier .
    Met hartelijke groet,
    Peter Mookhoek

Laat een reactie achter