Eindelijk weer onder de mensen!

We hebben een bijzondere periode achter de rug. Ruim drie maanden geleden is alles wat een stad bruisend maakt tot stilstand gekomen. Het deed me denken aan Doornroosje, waar alles en iedereen bleef stilstaan vanaf het moment dat de prinses zich stak aan de spintol. Vanaf begin mei mochten we langzaam maar zeker eindelijk weer onder de mensen.

Positieve bijeffecten

Ondanks al het lijden en alle spanning van de laatste maanden zijn er ook positieve aspecten aan de lockdown. De rust en de heldere hemel bijvoorbeeld. De wereld is even ouderwets klein geweest. Er is ruimte ontstaan voor nadenken over wat we echt belangrijk vinden. Als fotograaf stond ik voor de uitdaging om zinvolle foto’s van de wereld om me heen te maken.

Bij de eerste versoepelingen van de maatregelen besloot ik naar de stad te gaan om te onderzoeken wat het virus en de maatregelen met de relaties tussen mensen heeft gedaan. Samen met mijn assistente Dominique ben ik aan het werk gegaan. We zochten plekken uit en nodigden voorbijgangers uit om mee te doen aan de fotoserie.

 eindelijk weer onder de mensen
Nieuwmarkt, Amsterdam

Angst of nieuwsgierigheid

Het coronavirus heeft angst veroorzaakt en ik moet eerlijk bekennen dat ook ik zenuwachtig was de eerste dag. Ik wist niet of mensen bang zouden zijn, of onvriendelijk zouden reageren op mijn verzoek om te figureren in mijn foto’s.

Het bleek snel dat ik weinig te vrezen had, de meeste mensen waren net als in eerder projecten blij om mee te doen, sommigen hadden geen zin en dat is ook goed.

Wat is nou voor mij een prettige samenleving? Ik ben tot de conclusie gekomen dat een prettige samenleving een wereld is waarin je niet bang hoeft te zijn voor de mensen om je heen. Nieuwsgierigheid of angst, waardoor wordt het leven beheerst?

Zich veilig voelen is een groot goed, het betekent vertrouwen hebben in de ander en ook in zich zelf. Ten dele is het een persoonlijk gevoel maar het is ook een maatschappelijke realiteit.

Ik ben superblij en dankbaar voor alle vriendelijke mensen die hebben bijgedragen aan deze foto’s. Dankzij jullie is Amsterdam in ieder geval voor mij nog steeds een prettige stad. Ik hoop dat jullie blij zijn met het gezelschap!

Hieronder de hele serie gemaakt tussen 12-05 en 12-06 2020 in chronologische volgorde.

Veel kijkplezier!

Toen de coronamaatregelen versoepelde kon ik eindelijk onder de mensen komen!
De Waag, Nieuwmarkt, Amsterdam
De meeste mensen waren blij om mee te doen aan mijn fotoserie.
De Dam, Amsterdam
Hier op de Reguliersbreestraat in Amsterdam is het normaal zo druk dat het onmogelijk zou zijn om een camera op te stellen.
Reguliersbreestraat, Amsterdam
Amsterdammers genieten van de ruimte in een stad zonder touristen.
Rembrandtplein, Amsterdam
Buiten spelen op het Amstelveld in Amsterdam.
Amstelveld, Amsterdam
Het Ameriecain Hotel, Leidseplein in Amsterdam, mei 2020.
Het Americain Hotel, Leidseplein, Amsterdam
Op het Leidseplein wordt gewerkt aan de heropening van de horeca. Eindelijk weer onder de mensen!
Leidseplein, Amsterdam
In de laatste zonnestraal voor het Stedelijk Museum in Amsterdam.
Stedelijk Museum, Museumplein, Amsterdam
Eindelijk weer onder de mensen op het Museumplein in Amsterdam.
Museumplein, Amsterdam
De Marineterrein is een geliefd plekje om te genieten van de vrije tijd in Amsterdam.
Marineterrein, Amsterdam

Bedankt!

3 reacties

 1. Bob Haboldt op juli 15, 2020 om 10:40 am

  Mooi hoor, Margareta. Hoop dat het goed met jullie gaat!
  X
  Bob 2. Irma op juli 15, 2020 om 9:10 pm

  Mooi werk weer dame, sommige foto’s zien er uit alsof de mensen er in zijn geplakt! De onwerkelijkheid van de afgelopen maanden dus mooi weergegeven.
  Tot snel
  X
  Irma 3. anne verhoijsen op juli 16, 2020 om 6:27 am

  Prachtig Margareta.