Een Mozaïek van Verlorenen

Vele jaren geleden heb ik een artikel geschreven over de wanten van mijn moeder. Niet lang na haar dood trok ik de wanten aan en ineens voelde ik haar handen. Ik was onthutst en blij door het krachtige gevoel van aanwezigheid in de wanten. Het voelde als een zeldzame bijna mystieke ervaring.

Samenwerken met Chaja van Kollem, een jonge theatermaker

Ruim een jaar geleden sprak ik Chaja van Kollem over mijn ervaring met de wanten. Ze was onder de indruk en vroeg me om haar te fotograferen in de kleren van haar overleden moeder. Sinds die fotosessie zijn we beiden diep verwikkeld geraakt in het nadenken en vorm geven aan het maken van contact middels textiel. Zo is Een Mozaïek van Verlorenen begonnen.

Contact maken door de huid

Wat blijkt is dat het buitengewone gevoel van nabijheid dat me trof in de wanten van mijn moeder ook bij anderen opgeroepen kan worden. Het idee dat je een kledingstuk aantrekt van een dierbare overleden persoon wekt bij veel mensen een zekere sensatie op. Waarschijnlijk omdat de kleding die door een overledene is gedragen ons terugbrengt bij het lichaam dat er niet meer is. Maar door de kleding aan te trekken kunnen we voor een ogenblik de leegte vullen en tegelijk voelen wat de ander zou kunnen hebben gevoeld.

Mooi en ontroerend

In Een Mozaïek van Verlorenen scheppen we samen met de deelnemers een sfeer waarin we de gevoelens kunnen onderzoeken en fotograferen. Tegelijk luisteren we naar de verhalen die stromen. Uiteindelijk zullen de foto’s en de verhalen een boek en een tentoonstelling worden.

Chaja in de kleren van haar moeders laatste dag.

Nu al is een klein voorproefje van het werk te zien in het Plein Theater in verband met de voorstelling ROUW van Marte Boneschansker. Rouw is een wandelende audiovoorstelling in Amsterdam Oost over verlies die de hele maand november te beleven is. Ik heb zelf de voorstelling al mogen meemaken en was erg geraakt door alle verhalen over verlies en verschillende vormen van rouw. Zeker een aanrader!

Tot slot: Heb je een kleidingstuk van een dierbare overledene en wil je meedoen in Een Mozaïek van Verlorenen? Of wil je meer weten? Neem contact met ons op! Wil je meer weten over het project?

Groeten, Margareta

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door Amsterdams Fonds voor de Kunst en Prins Bernhard Cultuurfonds/Elisabeth Vermaat Müller Fonds.