Wat anderen zeggen

Reacties en commentaren op mijn werk

Uit De levens van Jan Six:

“Het is, op een bepaalde manier, een mysterieus schilderij, het portret van Anna Wijmer dat in een van de bovenkamers hangt, de vrouw van Jean Six, de moeder van de eerste Jan Six. Het dateert uit 1641 en het is van de hand van Rembrandt. Anna oogt opvallend jong voor een vrouw van midden vijftig, alleen bij haar kapje springen een paar grijze haren naar voren.

Op een ochtend, toen ik even langsging, heerste daarover aan de keukentafel enige beroering. De Zweedse kunstfotografe Margareta Svensson was op bezoek geweest, ze kwam foto’s maken van de Rembrandts die hier hangen. Het waren hightech opnames, groter en scherper zou je ze niet kunnen krijgen. En ja, de achterkant moest op precies diezelfde manier worden vastgelegd. Zo werd Anna Wijmer tot in haar vezels gefotografeerd en vervolgens werd ze omgedraaid.

Beoordelingen van Margareta Svensson

Nu is Anna Wijmer niet op een doek geschilderd maar op een loodzwaar houten paneel, dat gaat niet zo gemakkelijk. Maar toen ze weer hing deed deze expert met haar ultrascherpe camera’s een verrassende vondst: de zaagsnede aan de onderkant zag er net even anders uit dan aan de drie andere zijden. Ofwel: de Anna Wijmer is afgezaagd, en wel door Rembrandt zelf, die op deze manier een staand portret had omgewerkt tot een zittend portret. De restaurator van het schilderij, Laurent Sozzani, had al zo’n vermoeden – onder de oude vernislaag bleek dat op bepaalde plekken wel heel veel was gecorrigeerd en overgeschilderd – maar nu was er zekerheid.”

Geert Mak, De levens van Jan Six – Een familiegeschiedenis (Amsterdam/Antwerpen 2016) p.19-20.

Enkele reacties van mijn klanten - bedankt allemaal!

“Grandioos, heel veel dank. Wij zijn zielsgelukkig! Hoop je snel weer te zien!”…”t Begint een beetje saai te worden, maar ik kan alleen maar weer zeggen dat het weer allemaal prachtig is geworden, echt super!”… “Prachtig het Vanitas schilderij met de details, waanzinnig! Fijn dat het weer allemaal gelukt is! Ik ben suuuperblij met de grote bestanden, juist ook ten behoeve van details! De opnames zien er grandioos uit, zoals altijd!”

Susanna Koenig, Frans Hals Museum

“Margareta, je bent onovertroffen!! Alles helemaal top zo, geen enkele fout in de naamgeving hoor en de beelden zien er goed uit – en dat terwijl ze gemaakt zijn onder bepaald suboptimale omstandigheden en in grote haast. Het was niet helemaal zoals we dit normaal doen, maar ik vond het toch leuk om alles samen zo voor elkaar te krijgen. Ben er ontzettend blij mee. DANK!”

Christi Klinkert, Stedelijk Museum Alkmaar

Reactie op een portret

Mooie foto van je. Wat een mooie indringende en tegelijkertijd strelende blik heb je.
De dame maakt prachtige close ups.... indrukwekkend. Wat heerlijk dat iemand je bij het maken van zoiets persoonlijke als foto's je zo op je gemak kan laten voelen.