Is woonplezier te fotograferen?

“We willen graag iets met mensen in de stad, van de architectuur zijn er al genoeg foto’s” en “Doe maar zoals je wilt, ik heb er het volste vertrouwen in dat het mooi wordt”. Begeleid door deze woorden vertrok ik na het eerste gesprek met het Stadsarchief in Almere. Het duurde even voordat ik me realiseerde dat een wens in vervulling was gegaan: een tentoonstelling maken met vrij werk.

 

Almere-stad-belfortplein-roltrap
Almere Stad, Belfortplein

Vrij werk betekent op de eerste plaats dat mijn eigen visie leidend is voor het project. Verder is van belang dat ik de vrijheid heb om het werk naar eigen inzichten uit te voeren. Door de vaagheid van de opdracht en het vertrouwen kreeg ik dus alle vrijheid en de verantwoordelijkheid voor de uitvoering. Ik kon doen wat ik graag doe: gewone mensen in voor voetlicht brengen, met oog voor detail de schoonheid van het alledaagse laten zien.

Al 28 jaar geleden had ik een onderzoeksvraag geformuleerd: “Is het mogelijk om een leefbare stad te bouwen?” De tijd zou kunnen uitwijzen of het in Almere gelukt is. Nu zocht ik kaders om dit met behulp van fotografie te onderzoeken. Hoe ziet leefbaarheid en gezelligheid er uit op een foto? Met een knipoog naar clichés uit de reclame ging ik aan de slag.

Dominique-en-Ymer-Marinus-Almere
Dominique van Loosdrecht en Ymer Marinus hebben geassisteerd tijdens het project in Almere

Niet alleen

Buiten op straat zijn we allemaal zichtbaar, maar pas als we elkaar zien en aankijken ontmoeten we elkaar. Deze ontmoetingen vormen de kern van het project.

Voor mij persoonlijk is het een spannende en leuke opdracht geweest. Ik werd uitgedaagd om controle uit handen geven en open te staan voor toevalligheden. Die werkwijze heeft me gedwongen om hulp te vragen en samen te werken. Als je aan het project hebt meegewerkt herken je vast een van mijn assistenten Ymer of Dominique.

Vertrouwen

De vooraf bedachte composities vormen de kaders van het project, vervolgens werden mensen uitgenodigd om daarin plaats te nemen. Vanaf dat moment kon het beeld ontstaan, elke foto werd een verrassing. Wie zou de verschillende plaatsen innemen? De beelden zijn strak georganiseerd maar elk individu heeft zelf gekozen hoe hij of zij wilde verschijnen. Vertrouwen loopt als een rode draad door het project. Ik voel grote dankbaarheid voor het vertrouwen dat alle deelnemers me hebben gegeven. Hopelijk laat iedereen de foto’s met trots zien aan vrienden en familie.

Stadhuisplein-almere
Voor het Stadhuis in Almere foto: Margareta Svensson

Leefbaarheid

Kan leefbaarheid gebouwd worden? Ik geloof dat het ontstaat tussen mensen die elkaar zien en elkaar vertrouwen. Dat zoveel mensen “ja” hebben durven antwoorden op een verzoek van een vreemde is een goed teken. Nog belangrijker is misschien dat deze dappere mannen, vrouwen en kinderen bereid zijn geweest om hun gezicht te verbinden aan hun stad. Bedankt allemaal!

De tentoonstelling 'We love Almere", foto's van Margareta Svensson 1988/2016 is te zien van tot 15 september 2017 in het Stadsarchief in Almere, Stadhuispromenade 2, geopend dinsdag t/m donderdag 11.00 - 15. 00, Toegang gratis.

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe artikelen? Of heb je vragen of opmerkingen? Laat het me weten!